Dedecker: ,,Ik ben bedrogen en verraden''
Foto: belga
BRUSSEL - Senator Jean-Marie Dedecker voelt zich bedrogen en verraden door de N-VA-top, en voorzitter Bart De Wever in het bijzonder. Volgens Dedecker heeft die hem in de onderhandelingen met CD&V over een kartel ''gebruikt als breekijzer voor de postjesjagerij''. Hij vindt ook dat de N-VA-top hem een ''marteling'' heeft aangedaan door de partijraad over hem te laten stemmen, terwijl het bestuur hem steunde.
,,Dit is hard op menselijk vlak'', zei Dedecker in de Zevende Dag. Hij had voor de partijraad voorzitter De Wever en N-VA-minister Geert Bourgeois gevraagd om de partijraad niet voor hen te laten stemmen. ,,Het partijbestuur heeft mij drie keer gesteund, men had mij die kelk niet tot op de bodem moeten laten opdrinken'', zei Dedecker.

Frieda Brepoels, die intussen ontslag genomen heeft als ondervoorzitter van de partij, zou Dedecker vooraf gerust gesteld hebben dat de mensen ''achter hem stonden'' en dat hij voor de stemming geen schrik moest hebben.

Dedecker, die sinds zijn toetreding van de N-VA niets dan lof voor de partijtop had, haalt nu zwaar uit. ,,Ik ben verkocht door Judas voor dertig zilverlingen en dan nog eens verraden door Pontius Pilatus ook'', zei hij.

Waar Dedecker nu politiek naar toe gaat, is nog niet duidelijk. ,,Ik ga even schuilen onder de kerstboom. We zien wel of er een politiek kerstekindje komt'', zegt Dedecker. Filip Dewinter (Vlaams Belang) reikte in de Zevende Dag de hand naar Dedecker, niet voor lidmaatschap van het Vlaams Belang, maar wel voor samenwerking. Dewinter sprak van ''rebelse frontvorming rond het Vlaams Belang en tegen de traditionele partijen''.

Dedecker zelf meent dat er ruimte is voor een centrum-rechts alternatief in Vlaanderen en pleit voor een centrum-rechtse krachtenbundeling. Hij herhaalde wel dat hij nooit naar het Vlaams Belang gaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in