Frieda Brepoels neemt ontslag als ondervoorzitter
Foto: archief
BRUSSEL - Eén dag na de beslissing van de partijraad om het kartel met CD&V te herstellen ten koste van Jean-Marie Dedecker, neemt Europees parlementslid Frieda Brepoels ontslag als ondervoorzitter van de N-VA. Ze doet dat omdat ze ''haar geloofwaardigheid wenst te behouden ten aanzien van het partijbestuur, de partijraad en anderen''.
Brepoels blijft wel lid van de partij waarvan ze mee aan de wieg stond, want ze wil "de basismilitanten niet in de steek laten". Ze blijft in het Europees parlement zetelen. Brepoels werd op 8 oktober ook verkozen in de gemeenteraad van Hasselt. Ze zal ook dat mandaat opnemen.

Brepoels was voorstander van de optie om alleen met de N-VA door te gaan, zonder CD&V. Na de keuze van de partijraad voor het kartel, neemt Brepoels nu dus ontslag als ondervoorzitter van de partij.

Brepoels "schorst de uitvoering van al haar bestuursfuncties op het nationale en provinciale vlak onder het huidige voorzitterschap", zegt ze in een communiqué. Verdere toelichting wil Brepoels niet geven, "tenzij ze door omstandigheden hiertoe wordt gedwongen".

''Menselijk gesprek''

Partijvoorzitter Bart De Wever betreurt het ontslag van Brepoels en wil zo snel mogelijk "een menselijk gesprek" met haar voeren. "Frieda was van mening dat we met de andere optie meer kansen hadden", zei De Wever in de Zevende Dag.

Het ontslag van Brepoels is volgens de voorzitter niet noodzakelijk de voorbode van een grote interne crisis. "De beslissing van de partijraad voor het kartel is met een grote meerderheid genomen en erna pleitte iedereen voor loyauteit", zei De Wever. Hij sluit wel niet uit dat bepaalde mensen of groepjes binnen de partij hun activiteiten wat zullen terugschroeven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in