Verhofstadt wil Turkse toetreding
BRUSSEL - Een toetreding tot de Europese Unie is de enige inzet van de onderhandelingen met Turkije. Dat heeft premier Guy Verhofstadt vandaag in Brussel verklaard op een persconferentie met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. België blijft zich dus kanten tegen een gepriviligeerd partnerschap voor Turkije.

Toetreding of geen toetreding. Dat moet volgens Verhofstadt de inzet van de EU-onderhandelingen met Turkije zijn. De premier hoopt alvast op een positief eindresultaat. In ieder geval blijft België tegenstander van een zogenaamd gepriviligeerd partnerschap. Enkele lidstaten bepleiten die optie als alternatief voor het volwaardige Turkse lidmaatschap.

Volgende week moeten de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie op een top in Brussel de Turkse knoop doorhakken. Dan moet beslist worden wanneer de toetredingsonderhandelingen met Ankara van start kunnen gaan. Verhofstadt stelde vandaag dat de gesprekken ,,in 2005'' moeten aanvatten. Hij verstrekte geen verdere details over de timing.

,,Zonder verwijl''

De Turkse premier Erdogan wees de Europese leiders op de conclusies van de top van Kopenhagen eind 2002. Die stellen dat de onderhandelingen met zijn land ,,zonder verwijl'' van start moeten gaan, eenmaal de Unie heeft vastgesteld dat Turkije aan de politieke toetredingscriteria voldoet. Erdogan blijft niettemin op zijn hoede. ,,De beslissing van volgende week mag geen nieuwe beslissing noodzakelijk maken'', zo waarschuwde de Turkse regeringsleider.

Erdogan veegde alle alternatieven voor het lidmaatschap van tafel. ,,Het volwaardige lidmaatschap is het enige doel van de onderhandelingen'', herhaalde hij. De Turkse regeringsleider wil evenmin van nieuwe voorwaarden horen. ,,Het spel is al begonnen. Dan mogen er geen nieuwe regels meer geïntroduceerd worden''.

Turkse erkenning van Grieks-Cyprus?

Europese leiders zoals Commissievoorzitter José Manuel Barroso proberen Erdogan in de aanloop naar de top ertoe te bewegen om in te stemmen met een Turkse erkenning van Grieks-Cyprus. Dat deel van het eiland in de Middellandse Zee geniet internationale erkenning en is inmiddels toegetreden tot de Unie. De Cypriotische premier Tassos Papadopoulos speelt het hard en zinspeelde reeds op het gebruik van zijn vetorecht, maar dat zou bij de Europese partners wel eens bijzonder slecht onthaald kunnen worden.

Erdogan lijkt alleszins niet bereid onmiddellijk op de Europese wensen in te gaan. Hij verwijst steevast naar het referendum over de eenmaking van Cyprus maar door de Griekse bevolking van het eiland werd afgewezen. Turkije bezet sinds 1974 het noordelijke deel van Cyprus. Sindsdien is het land de facto in twee delen verscheurd. Behalve Turkije erkent niemand de regering die in Turks-Cyprus de lakens uitdeelt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in