Zowel de politieke als de muzikale wereld reageert verslagen op de dood van Wannes Van de Velde. De zanger stierf op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte.
'Het overlijden van Wannes Van de Velde is een klap voor elke Antwerpenaar die met zijn stad begaan is'. Dat zegt de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens.

Janssens herinnert zich Van de Velde niet alleen als begenadigd zanger en kunstenaar, maar ook als geëngageerd persoon. 'In de jaren '60 en '70 kwam hij in opstand tegen zaken die voor hem alles behalve vooruitgang betekenden, en hij is altijd kritisch gebleven', zegt de burgemeester.

'Ik kwam hem wel eens tegen op kleinere gelegenheden in de buurt waar hij woonde', verklaart Janssens nog. 'Een tijdje geleden kon ik dan eens langer met hem praten bij zijn huldiging in de Bourlaschouwburg. Hij oogde toen al erg vermoeid, waarschijnlijk door zijn ziekte. Hij zal me altijd bijblijven als een groot artiest en een aangenaam persoon', besluit de Antwerpse burgervader.

Wannes Van de Velde was bij uitstek de volkskunstnaar van Vlaanderen. Zijn overlijden is een erg groot verlies", zegt de Vlaamse minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro). 'Hij was een mooi mens en een groot muzikant die met hart en ziel voor zijn gemeenschap leefde'.

'We wisten al een tijdje dat hij ziek was, maar toch doet zijn overlijden pijn, omdat hij een goed mens was', zegt de Vlaamse minister.

'Wannes en zijn muziek maakten de wereld mooier, maar zijn overlijden maakt de wereld weer een stukje lelijker', aldus nog Anciaux.

De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout spreekt van het verlies van een Antwerps monument. 'Hij heeft veel gedaan voor de stad en ik hield van zijn muzikale werk, alleen zijn uitspraak al', zegt Van Campenhout.

De schepen herinnert zich dat hij als 14-jarige naar een optreden van Van de Velde ging kijken met zijn klasgenoten. 'Een pijnlijk relaas. We zaten in de zaal en maakten veel te veel lawaai. Wannes nam dat niet en stapte gewoon het podium af. Toen voelden we ons stoer, jaren later maakte dat gevoel plaats voor schuldbesef', aldus de liberale schepen.

'Met het overlijden van Wannes Van de Velde verliest niet alleen Antwerpen zijn officieuze stadsdichter, maar verliest heel Vlaanderen een cultuursymbool en een veelzijdig artiest', meent de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen.

Heylen vernam naar eigen zeggen het droevige nieuws in de loop van maandag en betuigde zijn steun al aan de familie van de artiest. Volgens Heylen is hij verantwoordelijk voor de verspreiding en de instandhouding van het Antwerps dialect. 'Zijn bekendste nummer 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen' is populair tot ver buiten 't stad', verklaart de schepen.

De Antwerpse cultuurschepen apprecieerde Van de Velde naar eigen zeggen voor zijn eerlijkheid en uitgesproken meningen over stadszaken. 'Ik ben ervan overtuigd dat Wannes Van de Velde een inspiratiebron vormde voor veel mensen; hij was een straffe mens en een bevlogen Antwerpenaar', besluit Heylen.

Gallerijhouder Adriaen Raemdonck van 'De Zwarte Panter', reageerde op de Antwerpse regionale zender ATV. Hij was zichtbaar geëmotioneerd. 'Ik ken Wannes als een positief ingesteld, kritisch persoon', verklaarde Raemdonck, 'Hij is één van de grootste monumenten van de laatste 50 jaar', gaat hij verder. De gallerijhouder noemt Wannes Van de Velde een groot muzikant en een voortreffelijk schilder en tekenaar.

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx is naar eigen zeggen bijzonder geraakt door het overlijden van Van de Velde. 'Ik ben Wannes zeer dankbaar voor wat hij betekent heeft voor de Antwerpse taal en muziek', zegt Berx in een reactie aan Belga. 'Zijn nalatenschap is enorm belangrijk en zijn passie voor oude muziek en hoe hij dat overbracht naar het publiek toe zullen me zeker bijblijven', gaat ze verder. Berx prijst Van de Velde voor zijn authenticiteit en eerlijke manier waarop hij muziek maakte.

Ze had het privilege om de man verschillende keren live aan het werk te zien. 'Wannes kwam vaak repeteren bij mijn buurvrouw, die in zijn achtergrondkoortje zong. Ik kreeg dan altijd een soort van privéconcert en luisterde ook aandachtig als hij in de tuin aan het zingen was. Daar componeerde hij trouwens nog een nummer over de vreselijke ziekte waar hij uiteindelijk aan overleden is', zegt een emotionele gouverneur.

De leden van de Antwerpse folkoregroep Katastroof waren ook grote fans van de persoon en de muziek van Wannes Van de Velde. 'Hij bewees dat je in het Antwerps echte kleinkunst kan maken, dat het meer is dan drinkliederen', verklaart artiest Stef Bef.

De overleden zanger inspireerde de groep die bekend staat voor nogal groffe teksten. 'Toch hebben we ook ballades gemaakt, mede door toedoen van zijn creaties', zegt Bef, 'Zijn talent mag niet onderschat worden. Wat Van de Velde deed met 'Mistero Buffo' van Dario Fo was fenomenaal', besluit de Antwerpse volksfiguur.