Lijst Dedecker onstuitbaar
Jean-Marie Dedecker haalde bij de laatste verkiezingen 6,5%. Als er vandaag opnieuw verkiezingen waren, haalde hij 16,2%
Er lijkt geen plafond voor de groei van Lijst Dedecker. Met 16,2 procent wordt LDD de derde partij. De Vlaamse partijen in de federale regering vertegenwoordigen geen veertig procent van de kiezers meer.
Het vertrouwen in de regering is nog nooit zo laag geweest. Slechts iets meer dan een kwart van de kiezers geeft de regering Leterme nog krediet. Dat blijkt uit de oktoberbarometer van TNS Media in opdracht van De Standaard en de VRT.

De regering Leterme is haar Vlaamse meerderheid al kwijt sinds de implosie van het kartel CD&V/N-VA, maar nu wordt pas duidelijk hoe groot de schade is. CD&V en Open VLD behalen samen nog slechts 39,8 procent van de stemmen.

Als partij komt CD&V de kartelbreuk wel door zonder al te veel kleerscheuren, al moet ze het solo met veel minder speelruimte doen. Met 21 procent blijven christendemocraten de grootste partij. Daar is een Lijst Dedecker-effect mee gemoeid. Dedecker haalt overal stemmen weg, maar CD&V en N-VA zijn de enige partijen waar LDD niet op de eerste rij staat om stemmen te roven. Zes op de tien vroegere kartelkiezers blijven CD&V trouw.

Open VLD krijgt dan weer een tik na de affaire Dewael. De liberalen blijven wel de tweede partij van Vlaanderen, maar zakken tot 18,8 procent. Exact het resultaat van de verkiezingen in 2007.

LDD groeit door

Op het hoofdkwartier van Lijst Dedecker kunnen de Champagnekurken wél knallen. De groei is voorlopig onstuitbaar. LDD wipt over SP.A/Vl.Pro en Vlaams Belang en wordt de derde partij van Vlaanderen met 16,2 procent. Vlaams Belang is veruit de voornaamste stemmenleverancier, al doen ook de andere partijen hun duit in het zakje. Jean-Marie Dedecker en zijn formatie zijn salonfähig geworden. Een derde van de ondervraagden kan zich inbeelden op de partij te stemmen. De kiezers die al overtuigd zijn, blijken hondstrouw. Van degenen die in 2007 op LDD stemden, zou 94 % dat opnieuw doen.

In deze eerste meting na de kartelbreuk blijft N-VA met 7,1 procent comfortabel boven de kiesdrempel. Een opsteker voor N-VA, een slecht resultaat zo kort na de breuk zou nefast geweest zijn. De vraag is alleen hoe lang het communautaire thema — en daarmee N-VA — nog in de aandacht zullen blijven. Temeer omdat in de communautaire dialoog een gelofte van stilte is afgelegd.

SP.A krijgt klappen, Vl.Pro klinisch dood

In het kamp van de verliezers zitten Vlaams Belang (14%) en SP.A/Vl.Pro (14,3%). Ze krijgen allebei een statistisch significante oplawaai van zo’n twee procent ten opzichte van de vorige barometer, in juni. Vlaams Belang is sinds de federale verkiezingen van juni 2007 al meer dan vijf procent kwijtgespeeld, in de eerste plaats aan LDD.

De verminderde zichtbaarheid tijdens de zomermaanden heeft SP.A/Vl.Pro geen goed gedaan. Na de voorzichtige stijging in juni, gaat het opnieuw bergaf. Vl.Pro is als kleine partner van SP.A klinisch dood. Het partijtje is op zichzelf nog goed voor 0,6 procent. Dat het progressieve kartel bloedt in alle richtingen tegelijk, toont wel aan dat het werkelijk in het midden van het bed lag.

Groen! herpakt zich en noteert een lichte stijging. Met 7,2 procent zijn de groenen uit de gevarenzone. Maar er is wel werk aan de winkel. Mieke Vogels zakt in de populariteitspoll een paar plaatsen en verliest ook in eigen rangen wat vertrouwen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig