Hans Van Themsche is een racistische moordenaar. Dat is het verdict van de jury op het proces Van Themsche. De beraadslaging duurde ongeveer drieënhalf uur.
Hans Van Themsche is schuldig aan de moorden op Luna Drowart en Oulematou Niangadou en de moordpoging op de Turkse vrouw Songul Koç.

Volgens de jury was racisme één van de motieven voor de daden van Van Themsche. Dat is een verzwarende omstandigheid.

Van Themsche was dus niet geestesgestoord op het moment dat hij de feiten pleegde en hij is dat ook vandaag niet. Dat betekent dat hij naar de gevangenis moet en niet naar een instelling.

De debatten over de straf vinden donderdag plaats.

Kleine overwinning

Advocaat Jef Vermassen, die de ouders van Luna Drowart vertegenwoordigde, is tevreden met de uitspraak. Hij had het in een eerste reactie over 'een kleine overwinning'. 'De ouders zijn opgelucht.' Het verdriet om hun dochter verdwijnt echter niet met deze uitspraak. 'Zij weten dat Luna nooit meer terugkomt', aldus nog Vermassen.

Net als de burgerlijke partijen de dag voordien had de openbare aanklager Franky Dekeyzer er woensdagochtend nog vurig voor gepleit om Van Themsche over de hele lijn schuldig te verklaren.

‘Hij is niet ziek’, zei de aanklager. ‘Songul Koç, de vrouw die hij heeft neergeschoten, die is ziek. Zwaar ziek. En de ouders en familie van Luna en Oulematou, die zijn ook ziek. Van Themsche wist heel goed wat hij deed toen hij de feiten pleegde. Dat doet hij vandaag ook nog.’

Volgens de openbare aanklager was racisme onweerlegbaar een van de motieven voor de moorden. ‘Niet het allesoverheersende motief, maar wel een motief.’

Bart Herman en Pol Vandemeulebroecke, de advocaten van Van Themsche, pleitten vruchteloos dat hun cliënt wel degelijk gestoord was en vandaag nog altijd is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig