Britse scholen vertonen 'An Inconvenient Truth' met waarschuwing
LONDEN - Het hooggerechtshof van Londen heeft beslist dat de film 'An Inconvenient Truth' van de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore in de Britse scholen vertoond mag worden, maar vergezeld moet gaan van een waarschuwing, om 'indoctrinatie' van de leerlingen te vermijden.
De film behandelt de problematiek van de opwarming van de aarde. De rechtbank deed de uitspraak na een klacht van vrachtwagenchauffeur Stewart Dimmock, die kritiek leverde op de film (bekroond met de Oscar voor de beste documentaire van 2007) voor zijn 'zware wetenschappelijke onjuistheid, politieke propaganda en schalksheid'.

Rechter Michael Burton meende dat de film mag vertoond worden als hij vergezeld gaat van een uiteenzetting over de andere opvattingen over het onderwerp, om de wetten te respecteren die een 'evenwichtige verspreiding van politieke ideeën' in de scholen opleggen.

Dimmock had een verbod gevraagd op de film, waarvan de Britse regering exemplaren wou verspreiden in meer dan 3.500 scholen, om er de aandacht te vestigen op de klimaatproblematiek. De man heeft zelf twee kinderen van 11 en 14 jaar oud, die hij naar eigen zeggen de best mogelijke opvoeding wil geven.

'De klimaatsverandering is belangrijk, maar moet de kinderen op een neutrale en gematigde manier bijgebracht worden. Kinderen op een dergelijke manier indoctrineren, is zonder voorgaande en onaanvaardbaar', besloot hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig