BRUSSEL - De gemeente Essen maakt zich na de verkiezingen van afgelopen zondag op voor een nieuwe coalitie en een nieuwe burgemeester. De VLD, die rake klappen kreeg en van zes op drie zetels terugviel, wordt uit de coalitie met CD&V gewipt en vervangen door SP.A. Het resultaat is een krappe meerderheid van 13 op 25 zetels. CD&V’er Gaston Van Tichelt wordt, op verzoek van de SP.A, de nieuwe burgervader.
Van Tichelt vervangt zijn partijgenoot Frans Schrauwen die zijn burgemeestersjerp verplicht aan de haak moet hangen. Het vertrek van Schrauwen was immers de voorwaarde die de SP.A had gesteld om mee in de coalitie te stappen.

,,Wij kunnen ons niet vinden in de persoon van Schrauwen'', zegt Gino Veraart, lijsttrekker van de SP.A in Essen. ,,Hij voert een gesloten beleid en luistert te weinig naar de mensen. In het grote buurtonderzoek van de krant Het Nieuwsblad scoort Schrauwen ook bijzonder slecht, hij was de op een na minst populaire burgemeester van de Kempen'', vervolgt Veraart.

,,Wij hebben een krappe meerderheid met de coalitie, dat betekent dat we de komende zes jaar een goede ploeg nodig hebben om te besturen en dat kan alleen maar met een ploeg die goed aan elkaar hangt'', aldus Veraart. Voor de SP.A betekende dat exit Schrauwen.

De nieuwe burgemeester Gaston Van Tichelt houdt er een dubbel gevoel aan over, maar wil er absoluut voor gaan. Van Tichelt is nu adviseur op het kabinet van minister Vervotte. ,,Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat ga combineren met het burgemeesterschap maar het staat vast dat ik ervoor opteer om aanwezig te zijn in Essen'', aldus Van Tichelt.

De politieke toekomst van Schrauwen is nog onzeker. De CD&V-fractie heeft hem het voorstel gedaan om OCMW-voorzitter te worden. ,,Iemand met zijn ervaring en inzicht kunnen we zeker gebruiken'', verklaart Van Tichelt. Schrauwen heeft bedenktijd gevraagd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig