Noord-Korea dreigt kernraket af te vuren
Bij de Amerikaanse ambassade in Seoel, Zuid-Korea, werd betoogd tegen sancties Foto: reuters
SEOEL/PEKING - Noord-Korea heeft er dinsdag mee gedreigd een raket met nucleaire lading af te vuren indien de Verenigde Staten weigeren toegevingen te doen, zo heeft het officiële persbureau Yonhap gemeld.

,Wij hopen een oplossing voor de situatie te vinden alvorens we een raket met een nucleaire lading zouden lanceren. Alles hangt af van de reactie van de VS'', zei een door Yonhap geciteerde maar niet nader genoemde functionaris. Hij beklemtoonde dat de maandag bekendgemaakte kernproef ,,blijk geeft van ons voornemen om de VS het hoofd te bieden aan de onderhandelingstafel''.

Noord-Korea wil koste wat het kost met de Verenigde Staten onderhandelen en de kernproef die maandag werd uitgevoerd is daar een uitdrukking van, zei de functionaris tegen het persbureau. ,,Wat wij willen is veiligheid voor Noord-Korea, waaronder garanties voor ons systeem.''

Volgens het bericht deed de zegsman zijn uitspraken maandag. Waarom er nu pas melding van werd gemaakt en hoe het contact met de man tot stand was gekomen, zei Yonhap niet.

Sancties

Sancties die momenteel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden overwogen wees de functionaris van de hand. ,,We hebben genoeg verloren. Sancties kunnen nooit een oplossing zijn'', zei hij. ,,We hebben nog steeds de bereidheid kernwapens op te geven en ook om terug te keren naar het zeslandenoverleg. Dat is mogelijk als de Verenigde Staten overeenkomstige maatregelen treffen.''

Welke maatregelen dat zouden moeten zijn, preciseerde de functionaris niet, maar een van de eisen die eerder door Pyongyang zijn gesteld is opheffing van de financiële beperkingen die de VS Noord-Korea heeft opgelegd als straf voor beweerde valsemunterij en witwaspraktijen. De sancties waren voor Noord-Korea aanleiding zich bijna een jaar geleden terug te trekken uit het overleg met China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS over zijn atoomprogramma.

China voor maatregelen

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de atoomtest een negatief effect op de bilaterale relaties zal hebben. ,,Maar de politiek om vriendschappelijke betrekkingen en goed nabuurschap met Noord-Korea te hebben verandert niet'', aldus Liu Jianchao.

China, de voornaamste bondgenoot van Pyongyang, is gewonnen voor ,,gepaste maatregelen'' van de VeiligheidsRaad, zei de woordvoerder ook. ,,Alle maatregelen moeten dankzij diplomatieke inspanningen, dialoog en consultaties leiden tot een kernvrij (Koreaans) schiereiland'', voegde hij eraan toe.

Volgens de pro-Chinese krant Wen Wei Po in Hongkong is het verlof ingetrokken van Chinese troepen langs de grens met Noord-Korea en krijgen sommige eenheden een training in verband met chemische oorlogsvoering. Nog luidens de krant gaat Peking mogelijk de uitvoer naar het buurland stopzetten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig