Mogelijk 40.000 doden in Kasjmir
Foto: ap
ISLAMABAD - De dodentol van de aardbeving Pakistan schommelt volgens officieuze ramingen rond de 40.000. Er zijn nog duizenden vermisten en zwaargewonden. De internationale gemeenschap heeft bijna 45 miljoen dollar financiële hulp geschonken en ongeveer 500 deskundigen gestuurd.

De minister van Communicatie van Pakistaans Kasjmir, Tariq Faruq, schatte de dodentol zaterdag op 30.000 enkel in zijn gebied. Er wordt ook gevreesd voor talrijke slachtoffers in de Noordwestelijke Grensprovincie, waar nu al gepraat wordt over 10.000 doden. Musaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kasjmir, is het ergst getroffen: er werden al meer dan 11.000 slachtoffers geteld en ongeveer 70 procent van de huizen is met de grond gelijk gemaakt door de beving. Officieuze rapporten schatten het aantal doden tussen 35.000 en 40.000.

De Pakistaanse premier Shaukat Aziz bevestigde 19.369 doden in de aardbeving van zaterdag. Ongeveer 250 militairen zouden omgekomen zijn bij de reddingsoperaties. Zo'n 100.000 mensen zijn dakloos.

De dodentol lijkt die van de aardbeving met een kracht van 7,9 in Gujarat in West-India te overtreffen, waar in 2001 30.000 mensen omkwamen. De meest dodelijke schok die het gebied vorige eeuw trof was in 1935 in Quetta, toen nog een deel van India. De beving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter doodde meer dan 50.000 personen.

Hulp stroomt binnen

Ondertussen meldt de Pakistaanse overheid dat de internationale gemeenschap bijna 45 miljoen dollar in financiële hulp heeft geschonken en ongeveer 500 deskundigen heeft gestuurd. Aardbevingsdeskundigen, sommigen uitgerust met hi-tech instrumenten en speurhonden, begonnen zondag in Pakistan binnen te stromen. Volgens Aslam brengt het Duitse team ook twee helikopters mee, terwijl Rusland speciale voertuigen zendt om de reddingswerkers bij te staan. Zowat acht Amerikaanse Chinook helikopters die zich in het naburige Afghanistan bevinden, bereiken later maandag de getroffen regio.

De Wereldbank, de Asian Development Bank (ADP) en de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Islamitische Hulporganisatie hebben samen 33,6 miljoen dollar geschonken. Nog eens 12 miljoen dollar werd bijgedragen door de Europese Unie, Duitsland, China, België, Ierland, de V.S. en het VK. Caritas International, tenslotte, maakt in een eerste fase al 75.000 euro vrij voor de hulpverlening aan de slachtoffers in Pakistan en India.