BAGDAD - De rebellen in Irak hebben hun offensief tegen het grondwetsreferendum voortgezet met nieuwe zelfmoordaanslagen, bomaanslagen en schietpartijen. Ten minste twaalf Irakezen en een Amerikaans militair vonden de dood.

Bij een zelfmoordaanslag op een controlepost buiten de Groene Zone in Bagdad explodeerde een autobom en sneuvelde een Amerikaanse militair. Een Iraakse militair, een tolk en een burger raakten gewond.

Vijf mortiergranaten werden afgevuurd op een hotel in de zuidelijke stad Hillah waarin de Amerikaanse ambassade een regionale vestiging heeft. Een van de granaten sloeg een groot gat in het gebouw, maar er vielen geen slachtoffers.

Bij de dodelijkste aanslag explodeerde een autobom bij een Iraakse controlepost in het westen van Bagdad. Drie Iraakse militairen en drie burgers vonden de dood, drie Iraakse bouwvakkers raakten gewond. Ook de bestuurder van de auto kwam om het leven.

Bij twee andere zelfmoordaanslagen in Bagdad, één op een Amerikaanse legerpatrouille en één op een Iraakse controlepost, raakten zes Irakezen gewond. In het noordelijke Kirkuk sneuvelden vier Iraakse militairen door bomexplosies langs twee wegen. In Mosul werden een Iraakse militair en een Iraakse politieman doodgeschoten vanuit passerende auto's.

Referendum wordt zaterdag gehouden

Ondertussen gaat de verspreiding van de ontwerpgrondwet door. Er worden ten minste vijf miljoen exemplaren van de tekst uitgedeeld in steden, dorpen en gehuchten in geheel Irak. De discussie over de inhoud van het ontwerp gaat ook door. De ontwerpgrondwet is van de baan als in drie van de achttien provincies meer dan tweederde van de kiezers tegenstemt.