Marokko deporteert honderden illegale immigranten
Foto: ©epa
OUJDA - Marokko deporteert zo’n driehonderd illegale immigranten, die de afgelopen weken onder meer bij de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta zijn opgepakt, naar Senegal. Na de deportatie van de Senegalezen volgt nog een uitzetting van zeshonderd Malinezen, aldus de Marokkaanse autoriteiten.
Voor veel straatarme Afrikanen is Marokko de poort naar het rijke Europa. Al enkele weken gebruiken de immigranten een nieuwe tactiek om dat rijke Europa te bereiken: ze bestormen de rijen met scheermesdraad beveiligde hekken rond de Spaanse enclaves in Marokko met honderden tegelijk in de hoop dat de Marokkaanse en Spaanse grenswachten hen niet allemaal tegen kunnen houden. Bij de stormlopen zijn de laatste weken al een tiental doden gevallen.

De deportaties zijn een verbetering van het Marokkaanse beleid ten opzichte van de immigranten. Tot nu toe werden zij namelijk zonder water of voedsel in de woestijn aan de grens met Algerije gestuurd. De Franse ex-minister van Volksgezondheid en medeoprichter van Artsen zonder Grenzen Bernard Kouchner zei maandag tegen de Franse radio dat Marokko zeker vierhonderd immigranten aan hun lot heeft overgelaten in het woestijngebied, na ze gevangengenomen te hebben bij Melilla. ,,Je wordt er toch misselijk van als je bedenkt dat op dit moment mensen sterven terwijl ze op zoek zijn naar water in de woestijn'', zei Kouchner, die eraan toevoegde dat AzG al bij hen is geweest.

Kouchner wees er op dat ieder jaar ook honderden immigranten omkomen terwijl ze met slecht onderhouden bootjes de oversteek proberen te maken naar Spanje via de Atlantische Oceaan. ,,Dit jaar liggen er ongetwijfeld al weer vierduizend dood op de bodem van de zee'', zei hij. Hij bekritiseerde de reactie van de Europese Unie op de stormlopen van de Afrikanen op haar grenzen. ,,De deur voor ze sluiten, heeft geen effect. Dan komen ze door het raam. Of ze breken de deur'', zei hij. ,,We moeten echt met hen samenwerken om de balans in de wereld te herstellen.''