China lanceert woensdag ruimtevlucht
Foto: rr
PEKING - Twee jaar na de historische lancering van de eerste Chinees in de ruimte, begint in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuwe Chinese bemande ruimtevlucht. Dit keer zijn er twee ‘taikonauten’ (Chinese naam voor astronauten) van de partij en duurt de missie veel langer. Een en ander toont de ruimtevaartambities van de Aziatische reus aan.

De lancering vindt volgens een functionaris van de ruimtehaven Jiquan plaats om 03.30 uur Belgische tijd. Officieel werd het nieuwe lanceertijdstip niet bevestigd. Op de lanceerbasis in het noordwesten van China, nabij de Gobi-woestijn, moet een Lange Mars 2F draagraket de capsule Shenzhou (‘Goddelijk Schip’) VI de ruimte inslingeren. Twee Chinese ruimtevaarders gaan vijf dagen lang rondom onze planeet wentelen.

De op stapel staande lancering bewijst dat China zich wil affirmeren als een eerste klasse ruimtevaartmogendheid. ,,China zet een ultra-ambitieus ruimtevaartprogramma op, het enige in voorwaartse richting. De Chinezen hebben uiteraard achterstand, maar die achterstand is relatief’’, aldus deskundige Philippe Coué, auteur van het boek ‘Ruimtevaarders in China’.

Op termijn wil Peking een eigen ruimtestation, wat het land aanzienlijke civiele en militaire voordelen moet opleveren. In 2017 wil China een sonde naar de Maan sturen om er stalen op te halen. China is na de voormalige Sovjet-Unie en de VS nog maar de derde mogendheid die erin is geslaagd op eigen kracht een mens de ruimte in te sturen en terug te halen.