BRUSSEL - Vandaag wordt in de hele wereld de 'Internationale Dag van de Geestelijke Volksgezondheid' georganiseerd. Zo besteedt Nederland speciale aandacht aan het fenomeen depressie en worden op verschillende plaatsen studiedagen en manifestaties rond deze thematiek gehouden. De Belgische psychotherapeut Bob Vansant vraagt zich echter af wat België op deze dag doet om de taboesfeer rond depressie te doorbreken.
,,België is immers dringend aan hulp toe, met zijn meeste zelfmoorden en het gigantisch verbruik van anti-depressiva’’, stelt Vansant. ,,Laten we deze dag onopgemerkt voorbijgaan? Is het geen taak van Volksgezondheid om zeker vandaag met enkele initiatieven naar buiten te komen’’, gaat Vansant voort.

Op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Inge Vervotte wordt gelaten gereageerd op de aantijgingen. ,,Wij zijn van mening dat we niet speciaal met acties naar buiten moeten komen omdat het toevallig Internationale Dag van de Geestelijke Volksgezondheid is’’, verduidelijkt woordvoerder Hans Seeuws. ,,Wij besteden immers het hele jaar door aandacht aan initiatieven die betrekking hebben op deze problematiek’’.

,,Zo werd er afgelopen augustus nog een proefproject opgestart waarbij mensen met een depressie alternatief behandeld worden door middel van meditatietraining’’, luidt het nog. Ook een recent project in een Limburgs ziekenhuis kent veel bijval.