LONDERZEEL - In de Sony-vestigingen van Londerzeel en Zaventem zijn de werknemers maandag terug aan het werk gegaan. Donderdag ging het personeel er in staking nadat bekendraakte dat de directie verspreid over de twee vestigingen 119 personen wil ontslagen en nog eens wil 130 outsourcen naar een andere werkgever. Op 13 oktober starten hierover de onderhandelingen tussen directie en vakbonden.

In de vestiging in Londerzeel werken 187 mensen, waarvan er 78 zullen worden ontslagen en een 30-tal anderen uit de reparatiedienst zullen aan het werk kunnen blijven bij een andere werkgever. In Zaventem was de staking vrij algemeen. Hier werken 412 mensen, waarvan er 41 zullen worden ontslagen en 100 anderen uit het callcenter naar een andere werkgever overgeheveld.

De vakbonden eisen een herziening van dit plan met als voornaamste vraag de vermindering van het aantal mensen dat Sony moet verlaten. Het gaat hierbij zowel om degenen die ontslagen worden als de werknemers die naar een nieuwe werkgever worden getransfereerd. Voor al degenen die Sony uiteindelijk toch moeten verlaten, moet er een fatsoenlijke afscheidsregeling komen. Voor wie aan het werk blijft wordt een nieuw economisch plan voor de bedrijven en werkzekerheid geëist.