Agenten manifesteren tegen uitspraak zaak-Hammani
Foto: ©belga
BRUSSEL - Zowat 300 politieagenten in uniform hebben vanmorgen om 9 uur voor het Brusselse Justitiepaleis betoogd, om hun ongenoegen uit te drukken over het verdict vrijdagavond van hof van assisen Brussel in de zaak-Hammani, over het neerschieten van een politie-inspecteur vier jaar geleden in Rotselaar.
De VSOA-politie is van oordeel dat de magistraten te mild zijn voor de auteurs van deze delicten. Doordat de drie beroepsrechters zich aansloten bij de minderheid van de volksjury, werd de hoofdbeklaagde niet schuldig geoordeeld aan doodslag.

,,Wij brengen hier niet Justitie in het geding, maar het gedrag van sommige magistraten die de ontreddering van de politie en de familie van de gedode politieman moeten begrijpen'', verklaarde Alain Isebaerd, nationaal vice-voorzitter van de VSOA. De betogende agenten waren voorzien van papieren schietschuiven. De geluidssirenes werden aangezet om het ongenoegen van de ordehandhavers kracht bij te zetten.

Een VSOA-delegatie werd na de manifestatie aan het Justitiepaleis, omstreeks 10.30 uur ontvangen door minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD). De minister verklaarde meteen dat hij geen oordeel over het vonnis zal uitspreken. De bewindsman voelde zich nietemin aangesproken door sommige argumenten die door de politievakbond naar voor werden geschoven. Minister Dewael zal aan zijn collega van Justitie, Laurette Onkelinx, vragen om het strafwetboek coherenter te maken.