CHRISTCHURCH - Een man die in Nieuw-Zeeland naar een feestje trok in het kostuum van een zelfmoordactivist, mag mogelijk een fikse rekening verwachten voor zijn verkleedpartij.
De 29-jarige man uit Christchurch had al gauw door dat zijn keuze om als bommenlegger de stad in te trekken niet helemaal de juiste was: hij kon nergens aan drank komen omdat de caféhouders het zaakje niet vertrouwden. Omdat hij na een feestje - met ,,slechte smaak'' als thema - toch nog een paar pintjes wou gaan drinken, had hij zijn pak maar gedumpt in een afvalcontainer.

Een dakloze vond de spullen en verwittigde de politie. Die nam geen risico's en sloot de buurt enkele uren af. Zo'n driehonderd mensen werden geëvacueerd en tientallen zaken in de omgeving, waaronder een groot hotel, moesten hun deuren sluiten.

Na een zestal uur begon het bij de ,,dader'' te dagen dat hij verantwoordelijk was voor alle commotie en hij gaf zichzelf aan bij de politie.

Hoewel de ordediensten ervan overtuigd zijn dat er geen kwaad opzet in het spel was, is het toch mogelijk dat de man gestraft zal worden. Zo wordt onder meer bekeken of hij zal moeten opdraaien voor het omzetverlies dat de ondernemingen in de buurt leden.