TOKYO - Ruim driekwart van de Japanse bevolking is tegen verlenging van de humanitaire missie van de Japanse militairen in Irak. Dat blijkt uit een peiling die een Japanse krant publiceert.
Japan heeft zo’n 550 militairen rondom de Zuid-Iraakse stad Samawah, die zich bezighouden met het aanleggen van waterzuiveringinstallaties, het wederopbouwen van scholen en andere strikt humanitaire taken. De militairen hebben geen mandaat om deel te nemen aan gevechtsoperaties van de internationale coalitiemacht in het land. De missie van de Japanners loopt af op 14 december, maar de Japanse regering heeft nog niet formeel aangekondigd de militairen terug te trekken uit Irak.

Volgens de peiling in de krant Mainichi Shimbun is 77 procent van de Japanners tegen een verlenging van de missie in Irak. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar december, toen de missie voor het laatst werd verlengd.

De peiling wijst ook uit dat de steun voor premier Koizumi sinds de verkiezingen van vorige maand is gegroeid met 5 procentpunt naar 56 procent. Wel is ruim de helft van de Japanners tegen de omstreden bezoeken van Koizumi aan de oorlogstempel Yasukuni, waar zowel ’gewone’ Japanse slachtoffers van oorlogen als van oorlogsmisdaden verdachte Japanse militairen begraven liggen. Veel Aziatische landen, die in de Tweede Wereldoorlog en daarvoor hebben geleden onder de Japanse bezetting, beschouwen de bezoeken van de premier aan Yasukuni als een provocatie.