TOKYO - De Japanse nationale ruimtevaartorganisatie JAXA heeft vanmorgen gezegd dat een supersonisch experiment in Australië is gelukt met een klein toestel zonder piloot, zonder motor en gelanceerd door een raket.
De vlucht zou verlopen zijn zonder problemen. Het experiment vond plaats tussen 7.06 uur en 7.21 uur op de basis van Woomera, in het zuiden van Australië, volgens de informatie van een woordvoerder van JAXA.

De test past in een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma rond een ultrasnel vliegtuig (NEXST). Aan dat vliegtuig wordt al enkele jaren gewerkt met het doel om binnen twintig jaar een opvolger voor de Concorde te creëren.

De poging liep volgens het plan in vijf fasen waarvan de eerste elementen publiek gemaakt zijn: lancering, loskoppeling van het vliegtuig en de raket, vlucht aan een snelheid van twee keer de snelheid van het geluid op 18.000 meter hoogte, landing afgeremd door een parachute en berging. Een vergelijkbare poging mislukte in 2002: het toestel werd toen te snel van de raket losgekoppeld en stortte neer.

De Japanse ruimtevaartindustrie, gesteund door de Japanse regering, droomt ervan een toestel te ontwikkelen dat bijvoorbeeld in zes uur van Parijs naar Tokyo kan vliegen, en dat met minder lawaai en minder vervuiling dan de Concorde in zijn tijd. Een raamovereenkomst werd in juni 2005 afgesloten met de Franse GIFAS om fundamenteel onderzoek samen uit te voeren.