Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft de voorspelling voor de wereldwijde vraag naar olie in 2008 en 2009 verlaagd. Dat blijkt uit het maandelijks rapport van IEA.
Het IEA, dat verbonden is aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de belangen van de petroleumverbruikers verdedigt, heeft de voorspelling voor 2008 en 2009 verlaagd tot respectievelijk 86,6 miljoen vaten per dag en 87,6 miljoen vaten per dag.

Dit jaar zal de vraag naar olie er volgens het IEA toch op vooruitgaan, met 0,8 procent of 700.000 vaten per dag. Volgend jaar zou de stijging 1 procent bedragen, of 900.000 vaten per dag.

In de maand augustus liep het olieaanbod terug, mede door onderhoudswerken in de Noordzee, schade aan de oliepijpleiding Bakou-Tbilissi-Ceyhan en een lager aanbod van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec).

Het agentschap heeft ook de voorspellingen van de Amerikaanse productie bijgesteld voor september, wegens de doortocht van verschillende orkanen in de Golf van Mexico.

Terugschroeven

De Opec besliste vandaag de productie bij haar leden met 520.000 vaten per dag te verminderen om de prijsdaling van de olie de voorbije weken af te remmen. Waar een vat olie (Brent-olie en light sweet crude) op 11 juli nog meer dan 147 dollar kostte, bedroeg de prijs dinsdag rond de 100 dollar. Een vat Brent-olie kostte zelfs eventjes minder dan 100 dollar (98,94 dollar).

De prijs voor een vat ruwe olie van de Opec zakte gisteren opnieuw onder de symbolische grens van 100 dollar, voor het eerst in vijf maanden. Een vat (159 liter) kostte dinsdag 98,49 dollar, aldus het Opec-secretariaat in Wenen. Dat was 2,59 dollar minder dan een dag eerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in