De aankondiging van de organisatie van olie-exporterende landen (Opec) om 520.000 vaten per dag minder te produceren, had nauwelijks een effect op de olieprijs. In principe zorgt een daling van het aanbod voor een stijging van de prijs.
De prijs van ruwe olie bleef woensdag hangen rond de 101 dollar per vat. Dinsdag bereikte de olieprijs het laagste niveau in vijf maanden.

Er kwam wel negatief nieuws over de olievoorraden in de VS, wat de olieprijs woensdagmiddag even de hoogte in stuwde. De olievoorraden zijn met 5,9 miljoen vaten gedaald, wat meer is dan verwacht. De benzinevoorraden namen met 6,5 miljoen vaten af. Het is al de zevende maand op rij dat de Amerikaanse voorraden daalden. Maar de vraag naar olie in de VS is gedaald en dus kalmeerden de markten weer.

De huidige voorzitter van de Opec, de Algerijn Chakib Khelil, verklaarde dat de quota voortaan strikter zullen worden nageleefd. De voorbije maanden pompte vooral Saoedi-Arabië meer olie op dan toegelaten. Volgens analisten was dat een van de belangrijkste redenen waarom de prijs van ruwe olie zakte van 147 dollar per vat in juli, een absoluut record, tot 100 dollar deze week. De Opec kampte volgens de voorzitter met een groot overschot.

Khelil meent dat het verlagen van de quota niet zal leiden tot prijsstijgingen, integendeel. Er is immers de duurder geworden dollar, die een prijsstijging zou temperen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in