Kerkfabriek boos over Lam Gods-affiche
Op de affiche is het lam vervangen door een lama.
GENT - De kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal in Gent is in haar wiek geschoten na het verschijnen van een reclame-affiche in de krant De Standaard. Daarin staat het Lam Gods afgebeeld. Alleen is het lam vervangen door een lama. De Standaard heeft respect voor de reactie, maar volgens de krant springt de satirische inhoud duidelijk in het oog.
De titel ,,Het Lama Gods?'' met daaronder de aansporing ,,Word kunstkenner'' moet reclame maken voor een verzamelreeks kunstboeken.

Lezers van de krant kunnen de verschillende delen voor een voordeelprijs in huis halen. Het Lam Gods van de gebroers Van Eyck is één van de toppers uit de Vlaamse Kunst. Het Lam Gods of Agnus Dei is een titel voor Jezus, en komt voor op het centrale paneel van het beroemde veelluik. ,,Dit gebruik kadert niet in één of andere vorm van vrijheid van meningsuiting die wij uitdrukkelijk respecteren'', zegt Ludo Collin, voorzitter van de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal van Gent. 'Het gebruik dient klaarblijkelijk enkel als aandachtstrekker voor zuiver commerciële doeleinden. Wij menen dat hier een religieus voorwerp en een religieuze symboliek misbruikt worden''.

De kerkfabriek is naar eigen zeggen vooraf gepolst door de krant of het reclamebureau dat de campagne heeft uitgewerkt en zou toen al ,,ondubbelzinnig en schriftelijk afwijzend'' hebben gereageerd. ,,Toch werd dit antwoord genegeerd en de advertentie inmiddels gepubliceerd'', aldus Collin. Een ,,kwetsend misbruik van een essentieel thema van het christelijke geloof'', noemt hij het campagnebeeld.

Satire

Volgens hoofdredacteur van De Standaard Bart Sturtewagen is hier sprake van ,,satire'' en is het Lam Gods veeleer ,,een stuk erfgoed van iedereen'', dan wel een religieus symbool. ,,Deze campagne behoort tot het domein van de satire en is op geen enkel moment kwetsend bedoeld. Als je niets mag persifleren, houdt het op de duur op. Dan is het nog heel moeilijk om cartoons, tekeningen of ironie te gebruiken. Toch hebben we alle respect voor het Bisdom Gent en de mensen die zich hieraan storen.''

Hij voegt eraan toe dat er maar enkele reacties zijn binnengelopen op de redactie van de krant.

De krant had het bisdom vooraf gecontacteerd in verband met reproductierechten, maar volgens Sturtewagen was voor deze campagne zelfs geen toestemming nodig. ,,Dit is geen getrouwe weergave van het origineel, maar een persiflage, een montage''. Er komen trouwens nog ,,aangepaste'' versies van het Lam Gods in de krant.