Castro maandag weer op het voorplan?
Foto: ©juventud rebelde
HAVANA - De Cubaanse president Fidel Castro verschijnt maandag voor het eerst sinds zijn darmoperatie in het openbaar. Hij treedt op als gastheer op de veertiende top van de Organisatie van Niet-Gebonden Landen, die maandag begint in Havana, blijkt uit het officiële programma van de bijeenkomst dat zondag werd verspreid. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Perez Roque heeft het bericht niet willen bevestigen.

Castro ontvangt de internationale leiders die deelnemen aan de top en zal de openings- en slottoespraak houden. Op de bijeenkomst worden een vijftigtal staats- en regeringsleiders verwacht. Onder anderen VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad, de Pakistaanse president Pervez Musharraf, de Syrische president Bashar Assad, de Indiase premier Manmohan Singh en de Thaise premier Thaksin Shinawatra zullen aanwezig zijn op de top.

De Cubaanse president is al meer dan een maand aan het herstellen van een darmoperatie. Op 31 juli deelde Castro mee dat hij zijn bevoegdheden tijdelijk overdroeg aan zijn broer Raul.

Vorige week dinsdag verzekerde Castro in een brief aan de Cubaanse bevolking dat hij ,,aan een bevredigend tempo'' herstelt, zodat hij in klaar zou zijn om de buitenlandse gasten te ontvangen tijdens de top.

De bijeenkomst van de Organisatie van Niet-Gebonden Landen vindt plaats van 11 tot 16 september. Maandag en dinsdag vinden de technische voorbereidingen plaats, woensdag en donderdag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken en vrijdag en zaterdag ontmoet de Cubaanse president de staats- en regeringsleiders.

Cuba neemt het voorzitterschap van de Organisatie van Niet-Gebonden Landen over van Maleisië. De groep verenigt de leiders en hoogwaardigheidsbekleders van 116 ontwikkelende naties.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig