PODGORICA - De parlementsverkiezingen in Montenegro zijn overschaduwd door de ontdekking van een groot wapenarsenaal en de spectaculaire arrestatie van veertien Albanezen in de omgeving van de hoofdstad Podgorica.

Aan de vooravond van de verkiezingen ontdekte de politie tijdens een raid in het stadje Tuzi, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Podgorica, een drietal opslagplaatsen voor wapens. Verscheidene huizen van de Albanese gemeenschap in de stad werden doorzocht en veertien mensen werden opgepakt.

Volgens de autoriteiten van het pas onafhankelijk geworden Montenegro waren de Albanezen een terroristische aanslag aan het voorbereiden. Vaselj Sinistaj van de Albanese oppositiepartij AA spreekt echter van een ,,daad van willekeur'', die het democratische karakter van de stembusgang ondermijnt. Ook hekelde hij het gewelddadige ingrijpen van de politie.

Ongeveer 480.000 Montenegrijnen kiezen zondag 81 parlementsleden en politieke besturen voor steden en gemeenten. De socialistische premier Milo Djukanovic, die het land vier maanden geleden via een referendum naar de onafhankelijkheid van Servië leidde, hoopt een nieuwe termijn van vier jaar in de wacht te slepen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig