WASHINGTON - De voorbije twee jaar hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten geen enkele betrouwbare aanwijzing meer ontvangen over de schuilplaats van Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Dat schrijft de krant The Washington Post.

Op aangeven van Pakistaanse en Amerikaanse bronnen stelt de krant dat de Amerikaanse speurders de voorbije twee jaar geen enkele solide aanwijzing meer hebben ontvangen. ,,Geen enkele confidentie van een informant, geen enkel afgeluisterd gesprek, geen enkele aanwijzing op satellietbeelden'', schrijft The Post.

President George W. Bush droeg de veiligheidsdiensten onlangs op om meer mensen in te zetten in het bergachtige grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan waar de meest gezochte terrorist ter wereld zich zou bevinden. Daarop versterkte de CIA het aantal manschappen en middelen voor de operatie aanzienlijk. ,,Het probleem is echter dat niemand precies de omvang van die zone kan afbakenen'', stellen inlichtingenexperts in de krant.

Minister van Buitelandse Zaken Condoleezza Rice zei zondag op de televisiezender CNN dat de klopjacht gewoon doorgaat. ,,Het is moeilijk Bin Laden te vinden, omdat hij in afgelegen gebieden verblijft en niet met de buitenwereld communiceert. Maar zijn wereld is kleiner geworden en hij heeft slechts weinig plaatsen om zich te verstoppen'', zo maakte Rice zich sterk.

Donderdag maakte de Amerikaanse senaat nog 200 miljoen dollar vrij voor de oprichting van een speciale inlichtingencel die zich enkel en alleen moet bekommeren om het opsporen van Bin Laden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig