VALENCIA - Vijfdejaarsprof Robert Förster (28) behaalde zondag in de vijftiende etappe van de Vuelta zijn zesde overwinning van het seizoen. Eerder dit jaar won de Duitser al de slotetappe van de Ronde van Italië in Milaan, was hij twee keer primus in de Ronde van Denemarken en won hij ook een etappe in de Omloop van de Sarthe en in de Ster Elektrotoer. Förster won zondag in Almussafas een bijzonder eigenaardige massasprint.
De renners van Quick.Step-Innergetic hadden zich in de slotkilometers uit de naad gewerkt voor Paolo Bettini en die van Team Milram voor Alessandro Petacchi, maar een flauwe bocht naar links op hooguit 100 meter van de streep verprutste hun kansen. Want Claudio Corioni bracht Danilo Napolitano naar voren, Petacchi en Bettini kwamen vast te zitten en Förster won met de vingers in de neusgaten.

Een verrassende beloning voor Gerolsteiner, dat nog amper vier renners in koers heeft.

Daarmee is het belangrijkste van deze overgangsetappe naar de cols van Almeria en Andalusië in de slotweek gezegd. Dat de ploegen van de spurters deze vijfde en voorlaatste kans op een massaspurt niet van tussen de vingers zouden laten glippen, was vooraf geweten. De poging van Jorge Garcia en Kjell Carlström opgezet aan km 7 van de 182 km lange etappe was derhalve niet meer dan een voetnoot in de annalen van de Vuelta. De twee leiders kregen maximum 6:20 voorsprong gegund, na 95 km stond Jorge Garcia er alleen voor en op 14 km van de finish werd hij gegrepen.

Op naar de massaspurt dan maar en waarom de organisatoren van de Vuelta die honderd meter voorbij een bocht lieten finishen, mag Joost weten. Al vielen er breuken in het peloton, Alejandro Valverde bleef leider. Na de rustdag van maandag wacht hem nog zware kost om zijn eindoverwinning veilig te stellen: dinsdag bergrit met finish op Calar Alto, woensdag een bergrit naar Granada zonder de Sierra Nevada maar met onderweg twee cols van eerste en een van derde categorie, en donderdag een bergrit met aankomst bergop op de Sierra de la Pandera. Vrijdag nog een overgangsetappe met een col van tweede en twee van derde categorie en zaterdag een tijdrit over 27,5 km. Valverde staat er riant voor, maar binnen is de eindzege zeker nog niet.

Boze Petacchi breekt vinger en geeft op

De Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi (Milram) heeft een vinger van zijn rechterhand gebroken na de vijftiende etappe in de Ronde van Spanje. ’Ale Jet’ moet daardoor noodgedwongen de Vuelta verlaten.

Petacchi brak zijn vinger toen hij tijdens een ruzie met Danilo Napolitano hard op de bus van Lampre sloeg. Op die manier uitte hij zijn onvrede over het feit dat Napolitano hem de weg zou hebben afgesneden tijdens de massaspurt van net daarvoor.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig