BRUSSEL - Honderden motorrijders hebben zondag in Bastenaken voor de woning van de Waalse minister van Landbouw Benoit Lutgen geprotesteerd tegen een decreet dat de toegang tot de boswegen drastisch inperkt. Volgens de organisatoren waren er 500 betogers. De politie houdt het bij 250.
Motorrijders uit heel Wallonië defileerden zondag door het centrum van Bastenaken alvorens af te zakken naar de woning van de minister. Ze wilden hun onvrede tonen over het decreet over de boswegen dat de Waalse regering op 15 mei goedkeurde.

,,Dit decreet vervolledigt de hervorming die minister Guy Lutgen in 1999 lanceerde en die tochten voor motoren, quads en 4x4-wagens in de bossen verbiedt, tenzij voor georganiseerde uitstapjes'', zo lichtte organisator Daniel Naveau toe.

,,Aan die hervorming voegt Benoit Lutgen nu het verbod toe om te rijden in de zones van Natura 2000. Er wordt een uitzondering gemaakt voor één georganiseerde tocht per jaar en per gemeente, maar dat mag niet op zondag, woensdag en de feestdagen'', voegde hij eraan toe.

De minister beloofde de manifestanten dat hij een vergadering zal organiseren met vertegenwoordigers van alle belangengroepen (jagers, eigenaars, wandelaars, motorrijders,...) met het oog op eventuele aanpassingen aan het decreet.

Sommige motorrijders toonden zich ontevreden over deze repliek en blokkeerden een poosje een rond punt in de stad. Omstreeks 13.00 uur was de manifestatie afgelopen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig