Britten schrikken van hun ,,Basil Fawlty''-imago
Foto: '
BRUSSEL - Dat het Verenigd Koninkrijk de buitenlandse bezoeker heel wat te bieden heeft, staat buiten kijf. Maar het karakter van de Britten behoort kennelijk niet tot die troeven. Want een onderzoek in opdracht van de Britse toeristendienst, dat de Sunday Teleraph kon inkijken, geeft aan dat toeristen de Engelsen beschouwen als arrogant, onvriendelijk en - oh dear - met een beperkt gevoel voor humor.
Dat het de jongste tijd niet goed gaat met het toerisme in Groot-Brittannië, kunnen ze bij de toeristenbond VisitBritain aan de cijfers aflezen. En dat het dure pond, samen met het angstklimaat sinds 9/11 en de terroristendreiging in het Verenigd Koninkrijk daar een rol bij spelen, is een feit. Maar een nieuw onderzoek waarbij toeristen werd gevraagd hun bezoek aan het eilandenrijk te evalueren, geeft nog andere pijnpunten aan die niet voorzien waren.

Zo bleek dat met name de ontvangst veel buitenlanders zwaar tegenviel, want op dat vlak komt Groot-Brittannië slechts op de 16de plaats. En de afstandelijkheid die een kenmerk vormt van de traditionele Brit, wordt door vreemdelingen vaak geïnterpreteerd als arrogantie. Als klap op de vuurpijl blijken die ,,foreigners'' ook geen hoge dunk te hebben van wat de Britten zelf toch als een van hun grote kwaliteiten beschouwen: gevoel voor humor.

Met andere woorden: Basil Fawlty, het wereldberuchte hoofdpersonage uit de tv-reeks ,,Fawlty Towers'', is volgens dit onderzoek nog levensechter dan bedenker John Cleese dacht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig