China legt buitenlandse media aan banden
SHANGHAI - China heeft zondag aangekondigd dat het de controle over buitenlandse media gevoelig gaat verscherpen. De buitenlandse pers moet nu ook de strenge binnenlandse regels volgen.
Buitenlandse persagentschappen mogen hun berichten enkel nog verspreiden via het officiële Chinese persbureau Xinhua of door Xinhua goedgekeurde bureaus.

Berichten die China's economische en sociale stabiliteit in het gedrang brengen worden verbannen, net als nieuws dat China's nationale eenheid, soevereiniteit en teriitoriale integriteit ondermijnt.

De communistische autoriteiten zoeken al langer naar wegen om de onafhankelijke verspreiding van nieuws in China door buitenlandse journalisten tegen te gaan en de buitenlandse pers net zo aan banden te leggen als de Chinese pers. Volgens Xinhua zijn de nieuwe regels bedoeld om ,,de verspreiding van nieuws en informatie ordelijk te laten verlopen.'' Xinhua zal door buitenlandse persbureaus vrijgegeven nieuws voortaan selecteren en zo nodig censureren, zo werd gezegd. Op overtreding van de nieuwe regels volgt een waarschuwing en het is ook mogelijk dat vergunningen worden ingetrokken, aldus het persbureau, dat zegt zo nodig ook rectificaties te zullen gelasten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig