PODGORICA - In Montenegro zijn zondagmorgen de parlementsverkiezingen begonnen. De circa 480.000 stemgerechtigden moeten 81 afgevaardigden en de bestuursleden in steden en gemeenten kiezen. Waarnemers verwachten een nek-aan-nekrace tussen de regering onder Milo Djukanovic en de oppositie, die wordt aangevoerd door Nebojsa Medojevic.
De 44-jarige Djukanovic had in mei tegen de wil van de oppositie in via een volksraadpleging de afscheuring van Montenegro van Servië afgedwongen en de oprichting van een zelfstandige staat doorgevoerd. Nu wil hij opnieuw de opdracht voor de regeringsvorming krijgen. Hij wil het slechts 460.000 inwoners tellend land de Europese Unie binnenleiden, zo heeft Djukanovic in zijn programma beloofd.

De oppositie omschrijft Djukanovic daarentegen als de ,,laatste autocraat in Europa'' en wil hem tot een terugtrekking uit de politiek dwingen. Ze beschuldigt hem, samen met enkele duistere zakenmannen het land uitgebuit te hebben. Indien de oppositie de verkiezingen wint, zal hun vermogen doorgelicht worden en omstreden privatiseringen ongedaan gemaakt worden.

De stemlokalen sluiten om 21.00 uur. Eerste resultaten worden een uur later verwacht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig