Distrigas draagt aardgas-transit over aan Fluxys
GENT - De gemeentelijke holding Publigas vergroot haar aandeel in gastransportbedrijf Fluxys tot 37,5 procent en vermindert haar belang in aardgasleverancier Distrigas tot 26,65 procent. Voorts draagt Distrigas, een filiaal van Suez-Tractebel, haar aardgastransit-activiteiten over aan Fluxys.
Dat zijn de aandeelhouders overeengekomen in een protocolovereenkomst, die aan de raden van bestuur zal worden voorgelegd.

De transactie verloopt via een aandelenwissel. Publigas ,,koopt'' van Suez-Tractebel een participatie van 6,25 procent in het kapitaal van Fluxys, terwijl Suez-Tractebel een participatie van 4,6 pct in het kapitaal van Distrigas koopt. De swap komt overeen met een bedrag van 126,64 miljoen euro.

Volgens Jean-Pierre Hansen, de nummer twee van Suez-Tractebel, zal het bij deze transactie blijven en denkt Suez-Tractebel er niet aan om haar meerderheid in Fluxys op te geven, ten voordele van Publigas.

Het aandeel in Fluxys, zoals ook haar belang in Elia of in de distributienetten, garandeert Suez-Tractebel een ,,stabiele flux van activiteiten en dividenden'', zegt de Suez-topman. Dit in vergelijking met meer risicovolle participaties zoals die in Distrigas, waar het immers om een ,,gedereguleerde marktactiviteit'' gaat.

Bovendien is Fluxys, in tegenstelling tot Elia, niet beperkt in haar activiteiten tot de Belgische landsgrenzen, wat het bedrijf strategisch nog belangrijker maakt voor Suez. Maar als het aan Publigas ligt, wordt zij meerderheidsaandeelhouder in Fluxys, zegt voorzitter Daniël Termont. ,,Maar wij kunnen Suez-Tractebel natuurlijk niet verplichten tot verkoop.''

De transactie is geen aardverschuiving in de energiesector, maar levert de gemeenten wellicht de komende jaren meer dividenden op. Enkele miljoenen euros meer, schat Termont. Fluxys is ook minder risicovol voor de aandeelhouders dan Distrigas.

Deze overeenkomst past binnen de ,,Pax Electrica'' die in 2005 werd afgesproken naar aanleiding van het openbaar-overnamebod van Suez op Electrabel. Een van de afspraken was dat de publieke partner sterker moest worden in Fluxys.

Suez-Tractebel telde vroeger vijf leden in het strategisch comité, tegenover twee van Publigas. Die verhouding is nu al vier tegen twee. Vanaf de lente volgend jaar moeten zowel Suez-Tractebel als Publigas elk drie leden hebben in het strategisch comité, aldus Hansen. Na deze aandelenswap heeft Suez-Tractebel nog 51 procent van de aandelen in Fluxys en 61,84 procent in Distrigas.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig