Beroemdheden antwoorden op 100 essentiële vragen
Hafsat Abiola en Willem Dafoe Foto: ap
BERLIJN - In Berlijn hebben 113 bekende personen van over de hele wereld zaterdag deelgenomen aan een grote rondetafelconferentie om te antwoorden op honderd vragen die ,,van primordiaal belang zijn voor de mensheid''. De vragen werden hen voorgelegd door ,,Dropping Knowledge'', de organisator van het evenement.
De Amerikaanse acteur Willem Dafoe en de Nigeriaanse mensenrechtenactiviste Hasfat Abiola stelden de honderd vragen aan een publiek dat bestond uit 113 filosofen, artiesten, wetenschappers en internationale activisten.

De Franse filosoof Edgar Morin zat samen rond de ,,Tafel van de Vrije Stemmen'' met onder meer Oliviero Toscani, de voormalige fotograaf van Benetton en Wang Dan, de leider van de Chinese democratische beweging die in 1989 op het Tienanmen-plein werd neergeslagen.

Een jaar lang evalueerde en klasseerde de organisatie ,,Dropping Knowledge'' 25.000 vragen die werden ingezonden door surfers van overal ter wereld. ,,Uiteindelijk bleven er honderd over, de belangrijkste van onze tijd'', aldus Ralf Schmerberg, de directeur van de organisatie.

,,Wat zou er gebeuren als alle Chinezen een auto wilden?'' was één van de vragen, die gesteld werd door de 22-jarige Andrew uit Duitsland. De 30-jarige Miraj Khaled uit Bangladesh wilde dan weer weten ,,welke godsdienst God heeft''.

Voor Schmerberg symboliseert het evenement een dialoog op wereldschaal: ,,Het is slechts een begin. Het gaat om een dialoog, een poging om antwoorden te vinden op globale problemen.''

Alle deelnemers antwoordden gelijktijdig en iedereen kreeg drie minuten om op elke vraag te antwoorden voor een camera, die de antwoorden rechtstreeks naar het internet doorstuurde. Het uitzenden werd echter vanaf het begin onderbroken door een technische panne.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig