Paus roept Duitsers op tot dialoog met moslims
Foto: epa
MÜNCHEN - Paus Benedictus XVI is zaterdag zijn meerdaagse bezoek aan Beieren begonnen in München, waar hij jarenlang als priester en bisschop actief was. In het centrum van de Beierse hoofdstad gaf hij een mis, waarin hij opriep tot het harmonieus samenleven tussen verschillende geloofsgemeenschappen.
In een gesprek met president Horst Köhler riep de paus de Duitse bevolking op de dialoog aan te gaan met de moslims in eigen land. Bij zijn aankomst in München werd de kerkvader onder meer ontvangen door bondskanselier Angela Merkel. Zondag geeft de paus een mis in het centrum van München, die naar verwachting zal worden bijgewoond door zo’n 250.000 gelovigen.

Een van Benedictus’ opdrachten de komende dagen is het meer van zijn landgenoten voor zich te winnen. Uit een onlangs gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat zelfs veel Duitse katholieken moeite hebben met de paus, meestal om zijn vaak als te conservatief beoordeelde standpunten. Van duizend ondervraagde Duitsers gaf onlangs 55 procent aan Benedictus als een rolmodel en bewonderenswaardig persoon te beschouwen, terwijl 61 procent de Dalai Lama als zodanig ziet.

Ongeveer 35 procent van de Duitsers is katholiek en ongeveer evenveel zijn protestants. De rest van de bevolking heeft een ander geloof of is onkerkelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig