Olmert wil Abbas ontmoeten
Foto: ap
JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zaterdagavond verklaard dat hij van plan is de Palestijnse president Mahmoed Abbas te ontmoeten. Dat deed hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Britse ambtgenoot Tony Blair, die zaterdagavond aankwam in Israël. ,,Ik ben van plan president Abbas te ontmoeten'', verklaarde Olmert na een onderhoud met Blair.
De Israëlische staatsradio meldde eerder dat Olmert overwoog om ,,binnenkort'' Mahmoud Abbas te ontmoeten. ,,Ik stel geen enkele voorwaarde voor de ontmoeting waarvoor ik in het verleden mijn akkoord al gaf'', voegde Olmert eraan toe.

Hij meende dat de ontmoeting zou kunnen bijdragen aan de vrijlating van soldaat Gilad Shalit, die op 12 juni ontvoerd werd op de grens van de Gazastrook door drie gewapende Palestijnse groeperingen. ,,Ik weet goed dat het niet Abbas is die de soldaat gevangenhoudt en dat hij ook wil dat de man vrijgelaten wordt'', benadrukte de regeringsleider.

Olmert herhaalde dat elke herneming van de onderhandelingen met de Palestijnen in het strikte kader van het ’Routeplan’, het laatste internationale plan, moet gebeuren. Dat plan, dat gelanceerd werd in 2003, voorzag in de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat in 2005.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig