VENETIE/BRUSSEL - ,,Khadak'', het speelfilmdebuut van de Vlaamse cineast Peter Brosens, heeft zaterdag op het 63ste Filmfestival van Venetië de felbegeerde Luigi De Laurentiisprijs voor het beste speelfilmdebuut gekregen. De Amerikaanse Jessica Woodworth was coregisseur van de film.
,,Khadak'' liep in Venetië in de sectie Venice Days. De film speelt zich af in Mongolië, het land dat ook het onderwerp vormde van verschillende lange documentaires van Brosens. Aan de prijs zit 100.000 euro en 20.000 meter Kodak-filmpellicule vast, aan te wenden voor een volgend werk.

De film is een ode aan het traditionele nomadenleven van de oorspronkelijke bewoners van Mongolië, hun mythes en legendes. Hij zet zich af tegen de globalisering, waardoor de mijnstreken door buitenlandse arbeiders overspoeld worden en de rijke nomadencultuur in de verdrukking komt. ,,Onze film snijdt een wereldwijde, algemene problematiek aan'', zei coregisseur Jessica Woodworth in Venetië.

,,Khadak'' verhaalt over een Mongoolse herdersjongen, Bagi. Als er een militair konvooi de nomadennederzetting komt binnengerold om de mensen te deporteren omdat er een epidemie onder de dieren is vastgesteld, ontketent Bagi samen met de mooie dievegge Zolzaya een revolutie. In de hoofdrollen spelen de Mongoolse acteurs Batzul Khayankhyarvaa en Tsetsegee Byamba. De fotografie is van Rimvydas Leipus, de muziek van Michel Schöpping, Altan Urag en de Belgische componist Dominique Lawalrée.

Peter Brosens maakte eerder de Mongolië-documentaires ,,City of Steppes'' (1993), ,,State of Dogs'' (1998) en ,,Poets of Mongolia'' (1999), die verscheidene internatonale prijzen wonnen. Jessica Woodworth is de maakster van de in Marokko opgenomen documentaire ,,The Virgin Diaries''.

De Belgisch-Duits-Nederlandse coproductie

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig