NEW YORK - Abu Zubaydah, het eerste invloedrijke lid van Al-Qaeda dat na de aanslagen van 11 september 2001 door de Verenigde Staten gevangengenomen werd, is door CIA-agenten naakt in een ijskoude ruimte vastgehouden en aan oorverdovend luide muziek blootgesteld, meldt de New York Times zondag op zijn internetsite.
In een toepraak maakte president George W. Bush woensdag bekend dat veertien hooggeplaatste leden van Al-Qaeda die in het geheim gevangen gehouden werden, naar Guantanamo overgebracht waren om er berecht te worden. Hij vermeldde daarbij de naam van Abu Zubaydah.

Deze gewezen vertrouweling van Osama bin Laden gaf bij de ondervragingen sleutelinformatie vrij, zei Bush. De president gaf toe dat de CIA ,,alternatieve'' ondervragingsmethoden had gebruikt, die door verscheidene landen als foltering worden beschouwd.

De New York Times, die zich baseert op gesprekken met een tiental vroegere en huidige kaderleden van de inlichtingendiensten, schrijft dat Zubaydah op een geheime plek in Thailand ondervraagd werd, waar hij na zijn gevangenneming in de lente van 2002 korte tijd verbleef. Het Al-Qaeda-kopstuk raakte zwaargewond bij zijn gevangenneming en werd eerst door de FBI (de federale politie) ondervraagd, die volgens de krant klassieke ondervragingsmethoden gebruikte.

Maar deze ploeg werd door agenten van de CIA vervangen, die dachten dat de man slechts een fractie van wat hij wist, had prijsgegeven. Ze beslisten daarop tot hardere ondervragingsmethoden over te gaan en hem uit te kleden, hem aan airconditioning bloot te stellen totdat hij blauw zag van de kou en hem naar muziek van rockgroepen als de Red Hot Chili Peppers te laten luisteren met de volumeknop op extreem luid.

De FBI protesteerde, aldus nog de New York Times, maar de CIA-agenten zeiden dat de methoden groen licht gekregen hadden van juridische adviseurs van het Witte Huis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig