Soulzanger Isaac Hayes overleden
Foto: rr
De Amerikaanse soulzanger Isaac Hayes is overleden in zijn huis in Tennessee. Dat meldt de Amerikaanse politie.
Een familielid trof hem bewusteloos aan naast een loopband in zijn woning in Memphis. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar de dood werd geconstateerd.

Hayes is 65 jaar geworden. In de jaren zeventig was hij een van de grondleggers van de discomuziek. Hij maakte ook gebruik van rap, nog voor het genre was uitgevonden.

Grensverleggend

In 1969 brak Hayes door met het album Hot Buttered Soul, dat op verschillende manieren grensverleggend was. Hij zong in een 'coole' stijl die duidelijk afweek van die van andere soulzangers. Hij liet zijn song vooraf gaan door uitvoerige 'raps' en de rijk gearrangeerde nummers duurden beduidend langer dan de drie minuten die toentertijd gangbaar waren.

Vervolgens scoorde hij in 1971 een nummer 1 op de hitlijsten met 'Theme From Shaft', het openingsnummer van de film Shaft met Richard Roundtree. Hayes won er Grammy awards en een Oscar voor.

Stax

Als musicus was Hayes autodidact. Hij speelde piano en saxofoon en werd in 1964 als studiomuzikant ingehuurd door het platenlabel Stax; hij werkte onder anderen met Otis Redding.

Als songwriter werkte hij samen met David Porter, met wie hij voor het duo Sam and Dave hits schreef als 'Hold On, I'm coming' en 'Soul Man'. In 1972 won hij een Grammy voor zijn album Black Moses. Behalve voor 'Shaft' componeerde hij ook muziek voor films als 'Tough Guys' en 'Truck Turner'.

South Park

Eind jaren negentig leende Isaac Hayes zijn stem aan 'Chef', de gevoelige schoolkok en ladies man uit de animatieserie South Park.

In 2006 staakte hij zijn medewerking uit woede over een aflevering waarin het door hem aangehangen Scientology-geloof op de hak werd genomen. Matt Stone, een van de schrijvers van de serie, verweet Hayes dat hij er nooit een punt van had gemaakt dat de draak werd gestoken met het christelijk geloof.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig