Almaar meer jongens worden geboren met een afwijking aan de penis. Nu heeft ongeveer één op de tweehonderd kinderen zo’n afwijking of hypospadie. Volgens wetenschappers zijn er verschillende oorzaken, zoals erfelijkheidsfactoren, zwangerschap op latere leeftijd en hormoon verstorende chemicaliën.
Hormoon verstorende chemicaliën in plastic en bestrijdingsmiddelen spelen een belangrijke rol, zegt Guy Bogaert, kinderuroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Leuven aan vrt. 'Het zou een belangrijke boodschap zijn voor ingenieurs die pesticiden ontwikkelen. Hoe minder hormoonverstoorders in ons milieu, hoe minder hormoonverstoorders in onze voedselketen en hoe beter. Deze hormoonverstoorders zorgen ervoor dat de vruchtbaarheid van de man erop achteruit gaat', aldus Bogaert.

Bij hypospadie zit het urinekanaal van baby’s niet aan het uiteinde van de penis, maar aan de onderzijde van het lichaam of op een andere plaats. De afwijking kan via een heelkundige ingreep worden behandeld. In juli 2005 wezen drie universiteiten en Kind en Gezin al op deze problematiek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in