KINSHASA - Josheph Kabila ligt nog steeds ruimschoots aan de leiding in de gedeeltelijke uitslagen voor de presidentsverkiezing in de Democratische Republiek Congo. Zijn eerste achtervolger is vice-president Jean-Pierre Bemba die de rest van de kandidaten ver achter zich laat.
Volgens de meest recente cijfers krijgt Kabila 46,9 procent van de stemmen, tegenover 25,4 procent voor Bemba. Op de derde plaats met 3,5 procent van de stemmen staat Oscar Kashala, een Congolese arts die in de Verenigde Staten woont.

Er zijn nog geen nationale cijfers bekend over het aantal Congolezen dat naar de stembus trok. In de 24 districten waar de stembiljetten al zijn geteld, zou 75,1 procent van de kiesgerechtigden gaan stemmen zijn.

Vrijdag zou het resultaat worden bekendgemaakt van een twintigtal andere districten. De onafhankelijke kiescommissie stelt nog steeds 20 augustus in het vooruitzicht als de datum waarop een voorlopige nationale uitslag wordt meegedeeld.

De Congolese verkiezingen van 30 juli zijn historisch omdat het om de eerste vrije en democratische presidentsverkiezing in meer dan 40 jaar gaat. Kabila geniet vooral populariteit in het oosten van het land, waar hij om en bij de 85 procent van de stemmen krijgt.

Bemba heeft zijn grootste aanhang in het westen, waar Kabila nog nauwelijks op 9,7 procent kan rekenen.