LONDEN - In het onderzoek naar de verijdelde aanslagen van vanmorgen heeft de Britse politie al 21 verdachten gearresteerd. De terroristen zouden het gemunt hebben op vluchten van drie verschillende luchtvaartmaatschappijen naar vijf Amerikaanse steden.

Volgens de ordediensten ging het om een samenzwering om een ,,massamoord van onvoorstelbare omvang'' te plegen. Het complot zou een ,,mondiale dimensie'' hebben gehad, aldus Peter Clarke van de antiterreureenheid Scotland Yard. Minister van Binnenlandse Zaken John Reid sprak van een grote samenzwering die tot doel had talloze slachtoffers te maken.

Volgens Scotland Yard werden vliegtuigen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Continental, United en American Airlines geviseerd. Sommige bronnen melden dat de geviseerde vluchten minstens vijf verschillende bestemmingen hadden: New York, Washington, Los Angeles, Boston en Chicago. Volgens de BBC was het plan om in totaal negen vliegtuigen tot ontploffing te brengen. De televisiezender meldde ook dat er telkens drie vliegtuigen op het zelfde momenten zouden ontploffen.

Vloeibare explosieven


De terroristen waren van plan explosieven in handbagage aan boord van de vliegtuigen te smokkelen. Ze wilden daarvoor vloeibare springstoffen gebruiken. De bestanddelen daarvan zouden in onverdachte verpakkingen zoals flesjes shampoo aan boord gebracht worden om dan tijdens de vlucht gemengd te worden.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Alle luchthavens in Groot-Brittannië verkeren in de hoogste staat van paraatheid. De luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft onmiddellijk besloten alle handbagage op vluchten vanaf Britse vliegvelden te verbieden. Laptops, mobiele telefoons en iPods mogen ook niet de cabine in. BA liet weten dat passagiers met forse vertragingen rekening moeten houden, omdat extra, tijdrovende controles zullen worden uitgevoerd. Al haar binnenlandse en korte Europese vluchten van en naar de Londense luchthaven Heathrow werdengeschrapt. Ook vluchten naar Gatwick, een andere Londense luchthaven waren opgeschort.

Maandenlang onderzoek

De Britse veiligheidsdiensten waren al enkele maanden bezig met een onderzoek naar terreurverdachten en dat onderzoek en heeft in de nacht van woensdag op donderdag een ,,kritiek punt'' bereikt, aldus Peter Clarke van de antiterreureenheid Scotland Yard. Om 2 uur plaatselijke tijd ging in Groot-Brittannië de hoogste alarmfase in. Dan gaat men ervan uit dat op elk moment een terreuraanslag kan plaatsvinden.

Bij de acties van de politie werden verschillende woningen ontruimd en in andere verblijfplaatsen werden huiszoekingen verricht. De huiszoekingen vonden plaats in Londen en op andere plaatsen in Groot-Brittannië. Volgens Sky TV ging het onder meer om huiszoekingen in Birmingham en High Wycombe. In totaal werden er 21 mensen opgepakt. De meeste verdachten zouden moslim zijn en in Groot-Brittannië zijn geboren. De groep zou ook ,,relaties'' hebben met Pakistan.

'Pakistan hielp mee'

De Pakistaanse inlichtingendiensten hebben Groot-Brittannië geholpen om de geplande terreuraanslagen te verijdelen. Dat zegt een hoge functionaris van de Pakistaanse veiligheidsdiensten. ,,De maatregelen die in Londen zijn getroffen, waren enkel mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen de Pakistaanse en Britse inlichtingendiensten'', aldus de anonieme functionaris.

,,De Pakistaanse inlichtingendiensten hebben meegewerkt en vitale informatie aangebracht'' die de Britse autoriteiten tot maatregelen hebben aangezet, klonk het nog.

Brits-Amerikaans overleg

Premier Tony Blair, inmiddels op vakantie maar volledig op de hoogte, nam telefonisch contact op met de Amerikaanse president George Bush om overleg te plegen. De Amerikaanse autoriteiten hebben voor commerciële vluchten van en naar Groot-Brittannië ook de hoogste alarmfase afgekondigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in