L'HOSPITALET-DU-LARZAC - De bijeenkomst van andersglobalisten op het plateau van Larzac, in het zuiden van Frankrijk kent onverwacht veel succes. Zaterdag werd beslist de toegang tot het terrein af te sluiten omdat het vol is. Er zijn meer dan 150.000 mensen, aldus de boerenvakbondsleider José Bové.
,,We hadden gehoopt op 100.000 man, er zijn er momenteel 150.000 en vanavond zullen het er 200.000 zijn'', zei Bové zaterdag. ,,Als we nog meer mensen toelaten, komt de veiligheid in het gedrang. We moeten ook rekening houden met de bewoners van het plateau'', voegde hij eraan toe.

Het andersglobalistenforum, dat vrijdag begon en tot en met zondag loopt, is aan de Wereldhandelsorganisatie gewijd, met name aan de topbijeenkomst van de organisatie van 10 tot en met 14 september in het Mexicaanse Cancun. Onder de deelnemers van het forum zijn niet alleen militanten van de andersglobalistenbeweging, maar ook tegenstanders van kernenergie, bioboeren, pacifisten, vakbondsmensen, Palestijnse afgevaardigden, leden van Greenpeace, van Attac en dergelijke. Ze klagen het liberale virus aan. Vooral de liberalisering van de handel in landbouw- en industrieproducten via nieuwe verlagingen van douanerechten en de toegang van de arme landen tot medicijnen, onder meer tegen aids, vormen de inzet van de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Cancun.

José Bové riep de andersglobalisten tot actie op. ,,In Seattle, vier jaar geleden dacht niemand dat we de WTO-bijeenkomst konden doen mislukken. Als we in september in Cacun klaar staan, kunnen we daar opnieuw in slagen.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in