BERLIJN - De Duitse regisseuse en fotografe Leni Riefenstahl heeft vrijdag haar afschuw over de vervolging van zigeuners door de nazi's uitgesproken. De cineaste maakte in de jaren dertig naam met propagandafilms voor nazi-Duitsland.
Riefenstahl zei de wijze waarop de nazi's de zigeuners hadden behandeld te betreuren. Ze zei dit nadat een lobbygroep voor deze bevolkingsgroep had gedreigd haar aan te klagen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een groep zigeuners zou gebruikt - misbruikt - hebben. De organisatie stelt dat ze indertijd zigeuners uit concentratiekampen heeft geselecteerd om op te treden in een van haar films.

De dertig uitgekozen gedetineerden van concentratiekamp Dachau verschenen in haar in 1940 opgenomen film Tiefland. Enkele zigeuners van deze groep kwamen later om in Auschwitz. De productiemaatschappij van de cineaste verklaarde vrijdag dat Riefenstahl zich tegenwoordig bewust is van het feit dat er veel zigeuners in concentratiekampen zijn omgekomen en dat deze mensen zwaar hebben geleden onder het nazi-regime.

De filmmaakster, die deze maand 100 jaar wordt, verwierf grote faam met haar propagandafilms over de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn (Olympia) en over de rijkspartijdag van de NSDAP in Nürnberg (Triumph des Willens). Beide producties werden gefinancierd door de nazi's.

  • Arte brengt donderdag 15 augustus een thema-avond over Leni Riefenstahl.

  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig