Brussels Airlines heeft gebrek aan piloten
De voorbije zes maanden heeft luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines al een vijftigtal piloten en co-piloten zien opstappen. Dat meldt Le Soir.
Om de vluchten in september en oktober te verzekeren, heeft Brussels Airlines tijdelijk een tiental gewezen Sabena-piloten opgeroepen. Deze 58- en 59-jarige piloten zullen onder een onafhankelijk statuut op lange afstandsvluchten worden ingezet. Om het personeelstekort op de Europese vluchten op te vangen, zal Brussels Airlines een vliegtuig met piloten van een andere luchtvaartmaatschappij huren.

De mensen die het bij Brussels Airlines voor bekeken houden, zijn meestal ervaren piloten die op de recruteringslijsten van Air France stonden of voor een beter loon bij lage kostenmaatschappijen kiezen.

Om het probleem te bedwingen, heeft Brussels Airlines een aanwervingscampagne op poten gezet en overweegt de luchtvaartmaatschappij ook de loonschalen te herzien.

'Belgische luchtvaartmaatschappijen kunnen niet dezelfde fiscale voordelen aanbieden als buitenlandse bedrijven. De Belgische overheid moet dringend maatregelen nemen om de concurrentiepositie van de Belgische luchtvaartmaatschappijen in de mondiale arbeidsmarkt te vrijwaren', zegt Geert Sciot van Brussels Airlines in een reactie.

Betere lonen

De woordvoerder stelt dat alle Europese luchtvaartmaatschappijen momenteel geconfronteerd worden met het feit dat de vraag naar ervaren lijnpiloten groter is dan het aanbod. 'Nieuwe luchtvaartmaatschappijen, low cost spelers en maatschappijen uit de Golfregio benaderen op zeer actieve wijze piloten van bestaande luchtvaartmaatschappijen met jobaanbiedingen en fiscaal aantrekkelijke verloningsformules', zegt Sciot. 'Omwille van hun hoge opleidingskwaliteit, talenkennis en ervaring zijn Belgische piloten extra in trek. Het gevolg is dat er de laatste maanden meer piloten dan anders de Belgische luchtvaartbedrijven definitief vaarwel zeggen voor een carrière in het buitenland.'

Brussels Airlines is de voorbije weken ook nog geconfronteerd geweest met het vertrek van verschillende ervaren piloten om medische of familiale redenen. Zij kunnen hun baan als lijnpiloot tijdelijk of definitief niet uitvoeren.

Brussels Airlines benadrukt dat de passagiers geen hinder ondervinden van het pilotentekort. Er is extra pilotentraining voorzien en er worden momenteel op zeer actieve wijze piloten aangeworven.