Beste speler ondanks kopstoot
Foto: pn
WK BERLIJN - De Fransman Zinédine Zidane is verkozen tot laureaat van de ’Gouden Bal’, waarmee de beste speler van het WK voetbal wordt bekroond. Dat maakte de Internationale Voetbalfederatie (Fifa) maandag bekend op zijn website.
Zidane haalde het in de verkiezing onder journalisten met 2.012 punten voor de Italianen Fabio Cannavaro (1.977 ptn) en Andrea Pirlo (715 ptn).

De verkiezing van de Franse aanvoerder is opmerkelijk omdat hij zondag in de verloren WK-finale tegen Italië werd uitgesloten tijdens de verlengingen nadat hij een kopstoot gaf aan Marco Materazzi.

De WK-finale was overigens het laatste optreden van de 34-jarige Zidane, die al eerder had aangekondigd na het WK definitief te stoppen met voetballen.

Tien spelers behoorden tot de genomineerden voor de trofee van beste speler: behalve Zidane, Cannavaro en Pirlo waren dat ook de Fransen Patrick Vieira en Thierry Henry, de Italianen Gianlugi Buffon en Gianluca Zambrotta, de Duitsers Michael Ballack en Miroslav Klose, en de Portugees Maniche.

De Gouden Bal wordt sinds 1982 uitgereikt. Op de erelijst volgt Zidane de Duitser Oliver Kahn op, die in 2002 de beste was. Daarvoor ging de trofee naar de Brazilianen Ronaldo (’98) en Romario (’94), de Italiaan Salvatore Schillaci (’90), de Argentijn Diego Maradona (’86) en de Italiaan Paolo Rossi (’82).