Rome viert overwinning
Foto: ap
Na de overwinning van Italië op het wereldkampioenschap voetbal zondagavond werd in en rond de historische binnenstad van Rome stevig feestgevierd. Italië versloeg Frankrijk in de finale na strafschoppen. Hier en daar moest de politie optreden, maar hevige rellen bleven uit.

Duizenden Italianen - jong en oud - kleurden de stad in de nacht van zondag op maandag groen, wit en rood. Op de Piazza Venezia, dat voor de gelegenheid verkeersvrij was gemaakt, vierden de Italianen de zege met bier en wijn. Om een te grote mensenmassa te vermijden, beslisten sommige bars om de deuren te sluiten of om kleine groepjes supporters onder toezicht binnen te laten. Andere bars deden dan weer net het tegenovergestelde en draaiden de hele nacht op volle toeren.

"We hebben lang op dit moment gewacht en we willen er dan ook voor de volle 100 procent van genieten", aldus een enthousiaste Italiaan. Het feestgedruis verliep echter niet overal zonder slag of stoot. In de historische binnenstad moest de politie een plein evacueren nadat supporters met flessen naar de politie begonnen te gooien.

De ordediensten waren heel de avond discreet aanwezig in Rome. In de buurt van de Franse ambassade had ook een tiental anti-oproeragenten postgevat. Voorts werden her en der vandalenstreken gepleegd. Zo raakte een agent gewond aan het hoofd toen een petard ontplofte en beschadigde een kleine groep supporters een politiecombi.