Het mysterie van de verdwenen FIFA-voorzitter
Foto: reuters
Eén persoon viel zondagavond op door zijn afwezigheid op het erepodium van het WK voetbal in Berlijn, toen de Italiaanse spelers hun gouden medaille kregen en de Duitse president Horst Köhler kapitein Fabio Cannavaro de Wereldbeker overhandigde: voorzitter Joseph Blatter van de Wereldvoetbalbond (FIFA).

Franz Beckenbauer, de voorzitter van het lokale organisatiecomité, en Lennart Johannson, de voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA), tekenden wel present. Beckenbauer gaf de medailles aan de Italianen, de Duitse president de beker. Maar geen spoor van Blatter, ook niet bij de uitreiking van de medailles aan de Fransen, ook al door Beckenbauer.

Een woordvoerder van het lokale verkiezingscomité wist niet waarom de FIFA-baas er niet was: ,,We kregen vanochtend een programma, en daarin stond hij vermeld. Ik weet niet waarom dit veranderd is."

In de aanloop naar het WK was er een relletje tussen het Duitse organisatiecomité en de FIFA over de lijst van sprekers bij de opening, waarbij de FIFA ervan beschuldigd werd Beckenbauer niet te willen horen spreken. Blatter was niet altijd populair bij de Duitse voetbalfans en werd vorig jaar tijdens de Confederatiebeker in Duitsland uitgejouwd in de stadions.