KINSHASA - Gewelddadige schermutselingen hebben gisteren in het Congolese Bunia verschillende doden gemaakt. De incidenten deden zich voor na een aanslag tegen een militaire gouverneur van de stad. Dat verklaarde commandant Maï Maï Lambert Konga Kanape vannacht.
,,Het konvooi van de militaire gouverneur van Bunia, Jean-Pierre Mulondo, werd rond 10 uur plaatselijke tijd aangevallen door sterk gewapende mannen van de militaire ex-commandant van het RDC-ML (Rassemblement congolais pour la démocratie/mouvement de libération) Thomas Lubanga", preciseerde commandant Konga Kanape aan persagentschap AFP.

Tot 17 uur plaatselijke tijd zou er hevige gevochten zijn, daarna keerde de rust terug in dit plaatsje dichtbij de grens met Oeganda.

Volgens de getuigenis van gouverneur Mulondo hebben leden van het Oegandese leger die gestationneerd waren aan de luchthaven van Bunia, getracht om tussen beide te komen, maar ze werden teruggedreven. Zeven soldaten zouden zijn gedood tijdens de confrontaties.

,,Er zijn ook veel doden bij de burgerbevolking, maar de balans is nog niet opgemaakt", verklaarde commandant Konga Kanape. Hij zei dat de confrontaties heel onverwachts kwamen voor de plaatselijke bevolking en op een moment waarop er veel volk aanwezig was in de stad.

Thomas Lubanga, die tot in mei Defensiecommissaris was bij het RCD-ML van Mbusa Nyamwissi, werd door deze laatste ontslagen omdat hij verdacht werd van medeplichtigheid met Ruanda, aldus commandant Konga Kanape. Momenteel zit Lubanga in de gevangenis van Kinshasa.