Boonen ontloopt schorsing
Foto: belga
Tom Boonen zal door de Internationale Wielerunie (UCI) niet geschorst worden voor zijn positieve cocaïneplas op 26 mei. Maar toch laten de sportieve gevolgen zich gelden: Boonen mag zaterdag niet starten in de Ronde van Zwitserland.
In de urine van Boonen werd een metaboliet van cocaïne (benzoylecgonine) aangetroffen. Dat bevestigde het parket van Turnhout deze morgen in een persmededeling. Boonen werd gisterenavond ook ondervraagd, maar voorlopig is de renner niet in verdenking gesteld.

De controle gebeurde door het team Medisch Verantwoord Sporten van de Vlaamse Gemeenschap. Nadat Boonen positief testte, lichtte het team de bevoegde magistraat bij het parket-generaal van Gent in, wat de voorgeschreven procedure is.

'Het parket van Turnhout heeft daarop een gerechtelijk onderzoek geopend naar het vermoeden van cocaïnebezit door Tom Boonen. Een onderzoeksrechter is belast met het verder onderzoek', zegt woordvoerster Inge Delissen.

Twee huiszoekingen leverden niets op. Het parket wil niet vrijgeven bij wie de huiszoekingen plaatsvonden, maar waarschijnlijk gaat het om Boonens ouders en vriendin Lore.

De wielrenner werd niet gearresteerd, maar wel verhoord. 'Over de inhoud van zijn verklaringen worden geen gegevens verstrekt', aldus Delissen. Op basis van het verdere onderzoek zal bekeken worden of Boonen al dan niet gedagvaard wordt. Het parket wil in het belang van het onderzoek geen verdere commentaar kwijt.

Extra-sportieve straf

Boonen zal door de (UCI) niet geschorst worden voor de positieve cocaïneplas. Omdat het gebruik van cocaïne buiten competitie niet strafbaar is voor wielrenners en de feiten plaatsvonden twee dagen voor een wedstrijd, ontsnapt de ex-wereldkampioen aan een sportieve sanctie.

'De UCI zal niet vragen dat er een disciplinaire procedure wordt geopend', aldus de woordvoerder van de UCI. 'Het reglement van de UCI voorziet net als dat van het Wereldantidopingagentschap (WADA) geen sanctie voor cocaïne wanneer het gaat om een controle buiten competitie.'

De tijdslimiet die voor een controle buiten competitie wordt gehanteerd bedraagt één dag voor een gewone wedstrijd en drie dagen voor een belangrijke rittenwedstrijd als de Tour, Giro of Vuelta.

Tom Boonen kan van het gerecht wel een extra-sportieve straf krijgen. Op het bezit van een verboden middel als cocaïne staat in theorie een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en een boete tussen 1.000 en 100.000 euro. Maar eenmalig of experimenteel cocaïnegebruik leidt vaak tot een minnelijke schikking, of een probatie voorgesteld door het parket. De kans dat Boonen dus zwaar gestraft wordt, is klein.

Geen Ronde van Zwitserland

Boonen kan dus niet geschorst worden, maar het is nog maar de vraag hoe de wielerwereld zelf zal reageren op het nieuws. Armin Meier, organisator van de Ronde van Zwitserland, zei tegen de vrt dat hij Boonen zaterdag niet aan de start wil hebben.

Kurt Henauer, de persverantwoordelijke van de Ronde van Zwitserland, bevestigt het startverbod voor Boonen. 'Meneer Meier weigert Tom Boonen te laten starten, maar de rest van de ploeg is wel welkom', klinkt het. Volgens Henauer heeft Armin Meier uitleg gevraagd aan de ploegleiding van Quick.Step.

Amaury Sport Organisation (ASO), organisator van de Ronde van Frankrijk, wacht ook op het officieel communiqué van Quick.Step. 'Deze zaak doet ook hier veel wind opwaaien, maar ASO zal geen enkel commentaar geven voor het de officiële reactie kent van de ploeg Quick.Step', aldus Christophe Marchadier van ASO.

Alessandro Tegner, woordvoerder van het team, maakte eerder op de dag bekend dat zijn ploeg ten vroegste dinsdagavond officieel zou reageren.

Zaak Vannoppen

Het is niet de eerste keer dat Boonen in verband wordt gebracht met cocaïne. Eind december vorig jaar wees veldrijder Tom Vanoppen Boonen aan als dealer. Er volgden toen al huiszoekingen.

Boonen kwam vorige week nog in het nieuws toen hij werd tegengehouden nadat hij met 180 per uur over de ring van Mol reed, waar slechts 90 toegestaan was. Eerder raakte bekend dat hij toen te veel alcohol gedronken had.

De entourage van Tom Boonen wil geen commentaar geven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in