JERUZALEM - Israël moedigt kolonisten in de Gazastrook aan om al deze zomer te verhuizen, hoewel het kabinet pas in februari volgend jaar een definitieve beslissing neemt over de opheffing van de joodse nederzettingen in het gebied. Dat blijkt uit het tijdschema voor de ontruiming van de nederzettingen, dat de regering gisteren voorlegde aan de commissie die moet toezien op de voorgenomen Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook en een deel van de Westoever.
Kolonisten die de nederzettingen vrijwillig verlaten, krijgen daarvoor een premie. Het gisteren gepresenteerde tijdschema geeft de 7.500 joodse kolonisten in de Gazastrook tot 1 september volgend jaar de tijd om te vertrekken. Doen ze dat niet, dan zullen ze binnen twee weken uit hun huizen worden verwijderd. Met de vrijwillige evacuaties moet in augustus van dit jaar worden begonnen.

De ontruiming van de nederzettingen vormt onderdeel van het zondag door het kabinet aanvaarde plan van premier Ariel Sharon voor de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en de opheffing van vier nederzettingen op de Westoever.

Sharon kreeg het kabinet pas achter zich nadat hij ermee instemde dat het besluit over de opheffing van nederzettingen werd uitgesteld tot volgend jaar. Het leger begint zich volgens het tijdschema al volgende maand voor te bereiden op zijn terugtrekking uit de Gazastrook. De daadwerkelijke terugtrekking moet zich voltrekken tussen 15 en 30 september 2005. Het is overigens goed denkbaar dat het tijdschema wordt aangepast als het op verzet stuit.

Lid Hamas neergeschoten

Israëlische soldaten schoten gisteren in de Gazastrook een lid van de extremistische Hamas-beweging dood. Dat hebben Palestijnse ambtenaren gezegd. Ze deden dat toen ze een gebied binnentrokken van waaruit dinsdag een raket werd afgeschoten op een plaats in Israël. Volgens het leger schoten de soldaten terug toen er een antitankraket op hen werd afgevuurd. Het leger verwoestte ook akkerland in het gebied.