Lichaam Reagan overgebracht naar Washington
Foto: afp
WASHINGTON - Het lichaam van de zaterdag overleden Amerikaanse ex-president Ronald Reagan is gisteren onder begeleiding van zijn gezin aangekomen in Washington. Voor de ingang van het Capitool, waar het lichaam van Reagan werd opgebaard, stonden al veel inwoners van de Amerikaanse hoofdstad in de rij om afscheid te nemen. De afgelopen dagen brachten al ruim honderdduizend mensen in het Californische Simi Valley een laatste groet aan Reagan.
Reagans lichaam werd gistermiddag met een Boeing 747 uit de luchtvloot van het Witte Huis overgevlogen naar Washington, waarna zijn kist door de stad naar het Capitool werd gereden. Tijdens de tocht vlogen 21 gevechtsvliegtuigen op een hoogte van driehonderd meter over de hoofdstad. De laatste keer dat in Washington een dergelijke ceremonie plaatsvond was bij de staatsbegrafenis in 1973 van ex-president Lyndon Johnson.

Door het lichaam van Reagan in het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, op te baren keert de ex-president even terug naar de plek waarvoor hij vroeger nauwelijks een goed woord over had. Hij noemde het beroemde gebouw wel eens ,,die witte met belastinginkomsten volgepropte koepel'' en vergeleek de Democratische parlementariërs die er werkten met de tsjirpende sprinkhanen die Washington iedere zomer overspoelen. ,,Ik heb me wel eens afgevraagd hoe de Tien Geboden eruit zouden zien als Mozes ze eerst aan het Congres zou hebben voorgelegd'', zei hij.

Morgen volgt de uitvaartdienst in de nationale kathedraal in de hoofdstad. De begrafenis is daarna in Californië. De gastenlijst voor de uitvaartdienst krijgt langzaam vorm. Buckingham Palace maakte gisteren bekend dat de Britse kroonprins Charles en premier Tony Blair aanwezig zullen zijn. Eerder al kondigde oud-premier Margaret Thatcher haar komst aan. Ook ex-sovjetleider Michail Gorbatsjov zal bij de plechtigheid aanwezig zijn.

De vroegere Filipijnse ’first lady’ Imelda Marcos mag niet naar Washington. Een rechtbank in Manilla heeft het haar verboden. Imelda Marcos is in een reeks corruptieschandalen verwikkeld en heeft toestemming nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Zelf beweert ze voor de begrafenis te zijn uitgenodigd, maar omdat ze geen schriftelijke invitatie kan overleggen, wees de rechter haar aanvraag af. Imelda en haar in 1989 overleden echtgenoot Fernando Marcos waren in de tijd dat hij de Filipijnen als alleenheerser bestuurde goed bevriend met de Reagans.